De doorzetter en de criticus

Laatst werkte ik een keer binnen. Het was tijd voor een Voice Dialogue: Een dialoog tussen de verschillende stemmen in jezelf.

Wat?

Iedereen heeft dit soort stemmen, ook wel sub-personen genoemd. We zijn ons er meestal niet van bewust. Toch hebben ze grote invloed op ons dagelijks leven.

Ik coachte een hardwerkende jonge vrouw. Ze is moeder en heeft een eigen bedrijf. Net zoals zoveel mensen kost het haar vaak moeite om op tijd rust te nemen. Hard werken geeft veel voldoening. Maar wat meer tijd voor jezelf kan hard nodig zijn om alle ballen in de lucht te houden. Maar waarom blijft het dan bij goede voornemens?

Tijdens een Voice Dialogue-sessie laten de stemmen in jezelf zich letterlijk horen. Dat maakt zo’n sessie best wel bijzonder. De stemmen nemen je mee in hun flow. Zo’n sessie voelt soms als spelen. De dialoog ontstaat al improviserend. Wat er gebeurt, gebeurt en wordt voorzichtig uitvergroot. Hierdoor ontdek je nieuwe kanten in jezelf en leer je welke stemmen bij jou op de voorgrond staan en welke zich meestal stil houden. Door je hiervan bewust te worden vergroot je je invloed.

In de onderneemster ontdekten we de stem van een grote doorzetter. De doorzetter vond dat het werk allemaal wel even afgemaakt kon worden. En dat moest ook echt van haar: Niet lullen maar poetsen! Een sterke eigenschap eigenlijk. Dankzij de doorzetter was de coachee overeind gebleven tijdens een lastige periode in haar leven.

Maar de doorzetter had het zwaar te verduren. We ontdekten een andere stem die de doorzetter onder druk zette: de stem van een innerlijke criticus. De criticus verweet de doorzetter dat zij te veel vroeg. De criticus kon zich daar behoorlijk kwaad over maken.

Een wijze stem nam het woord. Een stem die van de natuur hield en van evenwicht. Een stem die precies weet wat nodig is voor een balans tussen alle verplichtingen en de nodige rust. Deze wijze stem was in een tijd waarin alle zeilen bijgezet moesten worden naar de achtergrond verdwenen. In het dagelijks leven hield ze vaak haar mond. De doorzetter deed het werk.

Tijd om de verschillende stemmen meer met elkaar te laten samenwerken.

Eerst hebben we de doorzetter daarom even in het zonnetje gezet. Wat een krachtige stem was dat. Die er toch maar steeds voor gezorgd had dat alles voor elkaar kwam. Zo ontstond er een nieuw respect en dankbaarheid voor wat de doorzetter de afgelopen jaren allemaal had betekend.

Zoveel erkenning maakte het ineens eenvoudiger om de doorzetter een stapje terug te laten doen. De ruimte die vrij kwam was voor de wijze stem die goed aanvoelt wanneer genoeg genoeg is. Deze stem zou voortaan meer het woord krijgen.

Deze sessie was een bijzondere ervaring, zowel voor mij als voor de coachee. Een paar dagen later kreeg ik een bericht van haar. Ze ervaarde rust in haar hoofd. Ondanks de hectiek van het dagelijks leven merkte ze dat ze vaker stilstond bij wat zij op dat moment nodig had, bij wat goed voor haar is. En dat betekende dat ze voor het eerst gedaan had wat voorheen ondenkbaar was: ondanks al het werk thuis even lekker de boel de boel laten om naar buiten te gaan op een moment dat dat voor haar goed voelde.

Dat maakte me blij. In een drukke periode is zoiets alleen maar goed voor je productiviteit. Wie wil versnellen, kan het beste even vertragen. Ik ga hetzelfde doen. Ik stop met schrijven en ga naar buiten! 💚

Nieuwsgierig geworden naar Voice Dialogue? Stuur me een berichtje en ik vertel je er graag meer over!

Leave a Reply

Your email address will not be published.