Wie wat vindt heeft slecht gezocht

Wie wat vindt, heeft slecht gezocht, schreef Rutger Kopland – groot dichter.

‘s Morgensvroeg loop ik graag even de tuin in. Ik ben dan niet op zoek naar iets. Nieuwe ideeën lijken soms gewoon in het gras te liggen. Dauw onder mijn voeten, de geur van lente, het geluid van een koe in de verte. Terwijl iedereen nog in bed ligt, sta ik even stil. Voelen hoe de dag voelt als hij bijna begint.

De laatste weken merkte ik dat ik steeds vaker wel op zoek was naar iets. Ik zocht mijn gezaaide bloemen. Dit jaar zou er een ware bloemenweide ontstaan op het grasveld achter ons huis. En het begin van die bloemenweide was al te zien. Dan vond ik tijdens mijn wandeling door de tuin ineens weer een nieuwe bloem of zelfs maar een stengel. Dat maakte me blij.

Struinend door de aanstaande bloemenweide was ik eigenlijk vooral op zoek naar korenbloemen. Ik hoopte vooral dat die op zouden komen. Omdat ik die tot symbool had benoemd voor mijn bedrijf. Het bekijken van de beknopte sterke stengels, stemde me tevreden. Alsof de natuur zei dat het goed was. De bloemen als voorspellers van mijn bedrijfsgeluk in crisistijd.

Tijdens het lange pinksterweekend hoefde ik even helemaal niks van mezelf. Jammer van de klanten die niet zouden komen, maar ik nam even tijd voor mij en mijn gezin. Het was stralend weer en we genoten ervan. Terwijl we met een cocktail onder de parasol zaten, viel mijn oog op een verwaarloosde rand van ons terras. Daarop groeide een lange stengel tussen de tegels. Ik ging meteen kijken. Het was er echt een, tussen de plantjes in een laagje zand op de tegels. Deze korenbloem was nog veel mooier dan de kleine stengeltjes die ik iedere morgen in de bloemenweide had staan aanmoedigen. Onderweg naar de bloemenweide was ik hier iedere dag voorbijgewandeld. Ik had niet gezien wat al naast de achterdeur stond, niet opgemerkt wat al voor mijn voeten lag. Gelukkig ging – in de tussentijd – de natuur haar gang.

Wat je in je tuin ontdekt, laat zien wat je in jezelf kunt ontdekken. Ik ontdekte dat ik mijn focus mag verleggen naar wat er dichtbij mij staat. En ook: – of misschien wel juist – datgene wat ik loslaat, komt tot bloei. 

Kijk jij om je heen als je de deur uitstapt? En wat valt er dan te zien?

2 Replies to “Wie wat vindt heeft slecht gezocht”

  1. Mooie overpeinzing in combi met mooie kijk op je omgeving, het is er allemaal

Leave a Reply

Your email address will not be published.