Rozen & kamille

Rozen en kamille zijn twee van mijn favoriete bloemen. Ze bloeien tegelijkertijd in onze tuin. Ik vind ze juist bij elkaar zo mooi omdat ze zo verschillen.

Mijn oma kweekte vroeger rozen. Ik herinner me hoe ik als driejarige in de tuin speelde terwijl zij de bloemen verzorgde. Het was fijn op de boerderij bij oma. Ik voel hoe ze mij geïnspireerd heeft toen ik besloot met ons gezin op onze boerderij te gaan wonen.

De roos is voor mij de koningin van alle bloemen. Zo weelderig, sierlijk en groot. Zij kan het stralende middelpunt zijn. Denk maar aan “in de roos schieten”. Een hart vol liefde komt in mij op.

Met al haar lagen staat zij voor mij ook voor innerlijke wijsheid en verdieping, voor wat verborgen ligt. Verborgen krachten ook. Want ze is heel sterk. Met haar doornige stengels kan zij haast overal doordringen en zelfs hout doen splijten. Wie een roos wil snoeien, moet voorzichtig doen.

In Doornroosje is het kasteel met de slapende prinses zo overwoekerd met rozen dat de prins een gevecht moet leveren om bij de kasteelpoort te komen.

Als je het mij vraagt vertelt het sprookje eigenlijk dat zoeken naar liefde en groeien in liefde betekent dat het onvermijdelijk is om scherpe doorns in onszelf en de ander te ontmoeten. En dat het moed vraagt je daardoor te durven laten raken – steeds weer – tot je elkaar (weer) vindt. Het gevecht van de prins met de torenhoge rozenstruiken staat voor de hartstocht die daarvoor nodig is. Nog zo’n betekenis van (rode) rozen.

De roos is dus sterk. In intuïtieve oefeningen leer je met rozen liefdevol je grenzen te stellen. De roos als beschermer van je eigen ruimte. Ook dat is liefde. En de roos is daarvan zo’n oud symbool. Een grote bos rozen krijgen is het summum van lief!

En dan de lieve kruidige kamille. Een plant die sterk verzachtend werkt. Sterk in zachtheid. 💖 Kamille wordt van oudsher gebruikt om pijn te stillen en ontstekingen te remmen. Kamille kalmeert. Ik denk dat het woord “kalmeren” zelfs te herleiden is tot de kamille. Een echte troostplant is ze eigenlijk. 💚

Wilde kamille verspreidt zich makkelijk. Ze stelt geen hoge eisen aan haar omgeving. Ze bloeit bij ons zelfs tussen de stenen op de parkeerplaats. De bloemen ruiken heerlijk zoetig, de paarden vinden ze ook lekker.

Kamille is een hele vriendelijke bloem. Ze vraagt weinig ruimte en haar wortels gaan niet ver de grond in. Haar bladeren vallen nauwelijks op in het hoge gras. Ik ontdek haar in onze tuin vaak pas als ze in bloei staat.

Voor mij laat kamille de kracht van zachtheid zien, van vriendelijkheid en van puurheid. Zuivere intenties. De kracht van eenvoud. Zoals een klein gebaar dat veel betekent. Daarmee is zij voor mij volwaardig aan de uitbundige roos.

Rozen en kamille zijn heerlijk als thee. Ik doe er vaak een beetje honing in. Als je hier bent mag je wat bloemen plukken als je wilt.

Meer foto’s van onze bloemrijke tuin vind je trouwens op onze Facebookpagina.